Summit čí budoucnosti? Dívky znají odpovědi, lídři musí naslouchat

Mladé aktivistky zahájily kampaň „Co dívky chtějí” a požadují, aby světoví lídři věnovali dívkám ústřední pozici na Summitu budoucnosti 

NEW YORK, 23. září 2024 /PRNewswire/ — Více než 50 mladých žen z celého světa – včetně nositelky Nobelovy ceny Malaly Yousafzaiové – se dnes sešlo v New Yorku, aby vládě vytkly nedostatečné zohlednění dívek a mladých žen na nadcházejícím Summitu budoucnosti. Skupinu podpořila koalice neziskových organizací, institucí a fondů zaměřených na dívky, která shrnula požadavky dívek na stránkách www.whatgirlswant.com.

Na demonstraci poblíž sídla OSN aktivistky představily kartonové figuríny světových lídrů v ironických tričkách „expert na dívky”, aby tak zdůraznily své poselství: tito představitelé nejsou odborníci na to, jakou budoucnost dívky chtějí; těmi jsou jen dívky samotné. 

Devatenáctiletá Eylül Erçinová z Turecka uvedla: „Je pryč doba, kdy se dívky a mladé ženy braly jako druhořadé bytosti. Lídři nás musí zapojit do základního designu těchto procesů a zajistit integraci našich priorit do utváření budoucnosti, kterou zdědíme. S ničím menším se nelze spokojit.”

Dnešní akce však nebyla jen upozorněním na procesní selhání. Dívky z celého světa tento týden vystoupily s progresivní výzvou k akci. Očekávají přitom, že vlády, instituce a vedoucí představitelé komunit jejich výzvu přijmou a zapojí se do utváření spravedlivější budoucnosti.

Samotná Malala po boku ostatních aktivistek uvedla: „Ani ve svých 27 letech si nenamlouvám, že snad vím nejlépe, co dívky chtějí. Ať ale přijdu kamkoli, všude se ochotně svěřují, jak si svou budoucnost představují. Naším úkolem jako dospělých je naslouchat jim, financovat jejich práci a dát se jimi vést. Ještě není pozdě na to, aby se světoví lídři zachovali vůči dívkám správně. Mohou začít tím, že při zítřejším závěrečném jednání summitu upřednostní jejich požadavky a doprovodí svá slova také adekvátními investicemi.”

Důkazy mluví jasně : investice do dívek a dodržování jejich práv transformují ekonomiky, společnosti i životní prostředí, přispívají k dosažení cílů udržitelného rozvoje a budují budoucnost, kterou si dívky zaslouží.

O projektu Co dívky chtějí 

Projekt Co dívky chtějí vznikl na základě spolupráce organizací, institucí, sponzorů a spojenců, kteří se zaměřují na dívky. Ústředním bodem kampaně je snaha shromažďovat poznatky, data a příběhy z více než 20 veřejných konzultací s dívkami a mladými ženami za poslední desetiletí, vedená společnou touhou zdůraznit požadavky dívek v prostorech, kde byly dosud ignorovány. 

Kontakt:

[email protected] 

[email protected] 

Logo – https://mma.prnewswire.com/media/2384993/Women_Deliver_Logo.jpg 

WANT YOUR COMPANY’S NEWS FEATURED ON PRNEWSWIRE.COM?

icon3

440k+
Newsrooms &
Influencers

icon1

9k+
Digital Media
Outlets

icon2

270k+
Journalists
Opted In

Read original article here

Denial of responsibility! Pioneer Newz is an automatic aggregator of the all world’s media. In each content, the hyperlink to the primary source is specified. All trademarks belong to their rightful owners, all materials to their authors. If you are the owner of the content and do not want us to publish your materials, please contact us by email – [email protected]. The content will be deleted within 24 hours.

Leave a Comment